MF_2020_Logo_Negativ.png

BASSTURØKT LAMMELÅR MED  SOMMERGRØNNSAKER OG RØDVINSSJY 

bortistu.png

Du trenger:

Lammelår

Kjøttkraft - helst lammekraft

Potet 

Gulrot

Nykål

Rødløk

Purreløk

Sjalottløk 

Hvitløk

Olje

Rødvin 

Smør

Salt

Pepper

Sukker

Fremgangsmåte
Brun lammekjøttet i panna med smør og olje til kjøttet får en gylden og fin stekeskorpe. Still inn ovnen på 90°C, og sett steketermometer i kjøttet som er stilt inn på 63°c. Stek kjøttet til det når kjernetemperatur, dette vil ta ca 2 timer. Når kjøttet har nådd 63°c, senk temperaturen i ovnen til 65°c og fortsett steking frem til servering. Prøv å opprettholde kjernetemperaturen på ca 60-63°c. Mulig temperaturen i stekeovnen må justeres opp eller ned. Transjer kjøttet og anrett på serveringsfat eller tallerken. 

 

Stekte sommergrønnsaker

Bruk gjerne de grønnsakene du selv vil, men akkurat nå er det ekstra deilig å bruke grønnsaker som er i sesong. Derfor har vi brukt nykål, gulrot, rødløk og purre.
Grønnsakene kan en dele slik som en selv vil, men det kan være greit at de har litt samme form. Hvis en ønsker litt tykkere biter med gulrot, kan det være en fordel å forvelle den litt først. Kok opp vann og en klype salt, kok i 2 minutter og avkjøl i iskaldt vann.
Varm opp stekepanna med godt med smør, ikke ha alt for høy varme. Tilsett grønnsakene som trenger lengst steketid først, løk og gulrot, så nykål og purre. Surr i ett par minutter til kålen blir mykt og blank. Smak til med salt og pepper.

Ovnsbakte poteter
Vask potetene slik at det blir fritt for jord. Del opp i ønskede biter/deler. Krydere med olje, salt og pepper. Bakes i stekeovnen på 180°c i 20-30 minutter, potetene er ferdige når kjernen er mør. 

 

Rødvinssjy
Finhakk løk og hvitløk, sviss i smør til det blir blankt og fint. Ha i rødvin, reduser til halvparten. Tilsett kraft og kok ned til ca halvparten igjen. Sil sjyen, monter med smør, sukker, salt og pepper. Friske urter kan fint brukes som smakstilsetning om ønskelig.

_MG_5237 kopi.jpg